Bedevaarten
Een bedevaart of pelgrimage (van het Oud-frans pelrimage) is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord. Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om de hulp van een heilige in te roepen zodat deze voorbede (Lees verder) kon doen bij God, of om boete te doen, een opgelegde straf te ondergaan. In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.
Pelgrims
Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn Rome (het Vaticaan), Fátima, Lourdes, Scherpenheuvel, Rocamadour, Santiago de Compostella, Kevelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Jeruzalem en Bethlehem. Bedevaartgangers droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes op hun kleding. Goedkope loden of tinnen pelgrimsinsignes, een pelgrimshoorn, eigenlijk souvenirs, worden bij opgravingen veel teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten plaatsten een palmtak op hun portretten en ook op hun grafsteen. In Dreischor in Zeeland is een dergelijke steen bekend met een leeg graf (Christus is immers opgestaan), twee palmtakken en een Jeruzalemskruis, zie foto hieronder.
De OUD-GEREFORMEERDE GEMEENTE in NEDERLAND van OOSTERLAND
Links het oude kerkgebouw aan het Groenendaal. Het is nu verbouwd tot woning, maar het kleine bordje herinnert nog aan de vroegere bestemming.
Op de foto rechts het nieuwe kerkgebouw aan de Burg. V. d. Havestraat dat in 1965 in gebruik werd genomen.
Dirk van Farowé deelt in zijn Kerkelijk Notelboek mee dat op 24 oktober 1836 in de gemeente van Ooster- land tot ouderling benoemd is Hendrik Kieviet en Jacobus Stoutjesdijk. Ds. H.J. Budding ging nog al eens voor in deze gemeente, maar nadat hij de vrijheid had aangevraagd en naar Groningen was vertrokken was er rond 1843 geen predikant meer voor deze gemeente. Via ds. C. van den Oever werd de gemeente opgeno- men bij de Gereformeerde Kerken onder ’t kruis. Eind 1846 kocht de beroepen ds. B. Sterkenburg een arbeiderswoning in Oosterland met een schuur die men inrichtte als kerk. In die tijd ontstonden er moeilijkheden omdat een gedeelte van de leden meer op had met de prediking van oefenaar Pieter van Dijke dan met die van Sterkenburg. Na Sterkenburgs vertrek vormden deze ontevredenen een Ledeboeriaanse gemeente en Van Dijke kwam daar preken. Men kerkte in het huis van J. Stouten, maar toen een van de leden, Jac. Stoutjesdijk naar Amerika vertrok, schonk hij zijn huis in het Groenendaal aan deze gemeente. Als predikanten dienden: A. van der Meer 1971-1977 (Lees verder) H. Molendijk 1999- 2007
Terug naar Oud Ger. Gemeenten Nederland