Bedevaarten
Een bedevaart of pelgrimage (van het Oud-frans pelrimage) is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord. Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om de hulp van een heilige in te roepen zodat deze voorbede (Lees verder) kon doen bij God, of om boete te doen, een opgelegde straf te ondergaan. In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.
Pelgrims
Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn Rome (het Vaticaan), Fátima, Lourdes, Scherpenheuvel, Rocamadour, Santiago de Compostella, Kevelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Jeruzalem en Bethlehem. Bedevaartgangers droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes op hun kleding. Goedkope loden of tinnen pelgrimsinsignes, een pelgrimshoorn, eigenlijk souvenirs, worden bij opgravingen veel teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten plaatsten een palmtak op hun portretten en ook op hun grafsteen. In Dreischor in Zeeland is een dergelijke steen bekend met een leeg graf (Christus is immers opgestaan), twee palmtakken en een Jeruzalemskruis, zie foto hieronder.
Uit het Martelarenboek van Adriaan van Haemstede. In het jaar 1535 werd te Zierikzee een landman ten vure gedoemd omdat hij zich had laten herdopen en het misbrood voor Christus’ lichaam niet wilde erkennen. En in het volgende jaar werden er nog drie doopsgezinde burgers en een vrouw in de herfstmaand onthoofd, hunne lichamen verbrand en hunne hoofden op staken gesteld. Ook werd, nog 25 jaar later, een ander van die gezindheid gevonnist om met het zwaard gestraft,  zijn lichaam op een rad,  en zijn hoofd op een staak gesteld te worden met verbeurte van zijn goederen.
Foto links: Het Gravensteen aan de Mol in Zierikzee. Gevangenis en soms plaats van executie.
Terug naar Adriaan van Haemstede